Klikva velkoplodá: Malý bobuľ s veľkým potenciálom
Co je klikva velkoplodá
Podobně jako banánovník, i brusnice brusinka je vytrvalá rostlina, která se plazí po zemi. Tahle šikovná klikva velkoplodá, původem ze Severní Ameriky, potřebuje vlhké a kyselé půdy, podobně jako třeba banánovník v tropech. Klikva velkoplodá se pěstuje hlavně pro ty super červené bobule, co jsou plné vitamínů a antioxidantů - prostě hotový poklad! Plody můžete jíst čerstvé, usušit si je, nebo z nich vyrobit různé dobroty jako džemy a šťávy. Mimochodem, banánovník má sice úplně jiné plody, ale klikva velkoplodá je taky super užitečná - používá se v lidovém léčitelství na močové cesty, imunitu a podobně. Je to vlastně taková přírodní lékárnička, co umí zahnat různé neduhy a posílit organismus.
Původ a rozšíření
Klikva velkoplodá (Vaccinium macrocarpon) i klikva bahenní (Vaccinium oxycoccos) patří do čeledi vřesovcovitých a rodu brusnice. Přirozeně se vyskytují na severní polokouli v kyselých a vlhkých biotopech, jako jsou rašeliniště, mokřady a bažiny. Klikva velkoplodá pochází ze Severní Ameriky, kde ji původní obyvatelé využívali jako potravinu i léčivo. Do Evropy se dostala v 18. století a dnes se pěstuje především v USA, Kanadě a Chile. Klikva bahenní je oproti tomu rozšířena v chladnějších oblastech Evropy a Asie, včetně České republiky. Oba druhy klikvy preferují slunná stanoviště s kyselou a na živiny chudou půdou.
Vzhled a charakteristika
Klikva velkoplodá (Vaccinium macrocarpon) je plazivý, stálezelený keř z čeledi vřesovcovitých. Dorůstá do výšky 15-20 cm a šířky až 1 m. Má tenké, dřevnatějící stonky, které se plazí po zemi a zakořeňují. Listy jsou drobné, oválné, tmavě zelené a na zimu neopadávají. Květy jsou drobné, růžové až bílé, uspořádané v hroznech. Plodem je červená, lesklá bobule o průměru 1-2 cm, která obsahuje mnoho drobných semen. Chuť bobulí je kyselá až nahořklá, s mírně nasládlou dochutí. Klikva velkoplodá pochází ze Severní Ameriky, kde roste na vlhkých a kyselých půdách, jako jsou rašeliniště a bažiny. V Evropě se pěstuje od 18. století. Využívá se především v potravinářství, a to k výrobě džusů, kompotů, marmelád, omáček a sušených plodů.
Pěstování klikvy velkoplodé
Klikva velkoplodá (Vaccinium macrocarpon) je stálezelený keřík s plazivými výhony, který pochází ze Severní Ameriky. Prospívá na slunných až polostinných stanovištích s kyselou a vlhkou půdou. Ideální je rašeliniště nebo jeho okraje, případně vřesoviště. Půdu je vhodné upravit rašelinou a pískem pro zajištění dostatečné propustnosti a kyselosti. Klikva velkoplodá vyžaduje pravidelnou zálivku, zejména během suchých období. Vhodné je použít dešťovou vodu nebo vodu odstátou, aby nedošlo k zalkalizování půdy. Hnojení se doporučuje na jaře speciálním hnojivem pro kyselomilné rostliny. Pro bohatou úrodu je vhodné klikvu velkoplodou prořezávat. Provádí se to na jaře po skončení mrazů. Odstraňují se staré, poškozené a nežádoucí výhony. Řez by měl být veden těsně nad zdravým pupenem. Klikva velkoplodá je odolná vůči chorobám a škůdcům.
Vlastnost | Klikva velkoplodá | Brusnice borůvka |
---|---|---|
Velikost plodu | Až 2,5 cm | Do 1 cm |
Chuť | Kyselá, trpká | Sladká, mírně nakyslá |
Barva dužiny | Bílá, někdy narůžovělá | Tmavě fialová |
Sklizeň a zpracování
Sklizeň brusinek velkoplodých, známých také jako klikva velkoplodá, probíhá obvykle od poloviny září do poloviny října. Tradičně se brusinky sbíraly ručně pomocí speciálních hřebenů. Dnes se na většině komerčních plantáží používá metoda "mokré sklizně". Pole se zaplaví vodou a stroje s rotujícími zuby oddělí brusinky od rostlin. Brusinky obsahují vzduchové bublinky, a proto po oddělení od rostlin vyplavou na hladinu. Tam se shromáždí a následně odčerpají do kontejnerů. Mokrá sklizeň je sice efektivnější než ruční sběr, ale brusinky určené k přímé konzumaci se musí sklízet ručně, aby nedošlo k jejich poškození. Po sklizni se brusinky třídí, čistí a chladí, aby se prodloužila jejich trvanlivost. Zpracovávají se na různé produkty, jako je brusinková šťáva, sušené brusinky, brusinková omáčka nebo brusinkový extrakt. Brusinky jsou bohaté na antioxidanty a vitamín C, a proto jsou považovány za zdravou součást jídelníčku.
Nutriční hodnoty a účinky
Klikva velkoplodá, známá také jako americká brusinka, je bohatá na vitamíny a minerály, obzvláště na vitamín C, vitamín E a mangan. Obsahuje také antioxidanty, jako jsou flavonoidy a proanthocyanidiny, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Klikva je známá svými prospěšnými účinky na močové cesty. Pravidelná konzumace klikvové šťávy nebo extraktu může pomoci předcházet infekcím močových cest tím, že brání bakteriím v přilnutí na stěny močového měchýře. Kromě toho klikva vykazuje protizánětlivé účinky a může být prospěšná pro zdraví srdce a cév. Studie naznačují, že konzumace klikvy může snižovat hladinu "špatného" LDL cholesterolu a zvyšovat hladinu "dobrého" HDL cholesterolu, čímž přispívá k prevenci aterosklerózy. Je však důležité si uvědomit, že klikva nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu a zdravý životní styl.
Využití v kuchyni
Klikva velkoplodá, známá pro svou nakyslou chuť a zářivě červenou barvu, je oblíbenou ingrediencí v mnoha kuchyních. Její chuťový profil se skvěle hodí jak do sladkých, tak slaných pokrmů. Klikva se často používá do omáček a chutney, které se podávají k pečenému masu, zejména k drůbeži a vepřovému. Její kyselost krásně prořízne tučnost masa a dodá pokrmu svěží nádech. Neméně oblíbené je i použití klikvy do dezertů. Koláče, muffiny a sušenky s klikvou jsou známé svou lahodnou kombinací sladké a kyselé chuti. Klikva se také skvěle hodí k pečeným jablkům a hruškám. Kromě čerstvé klikvy se často používá i sušená klikva, která má koncentrovanější chuť a je dostupná po celý rok. Sušená klikva je výbornou svačinkou a může se přidávat do müsli, jogurtů a ovocných salátů. Ať už se rozhodnete použít klikvu do jakéhokoli pokrmu, určitě vám dodá jedinečnou chuť a aroma.
Klikva a zdraví
Klikva velkoplodá, známá také jako americká brusinka, je známá svými blahodárnými účinky na zdraví. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, zejména flavonoidů a proanthokyanidinů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Tyto antioxidanty mohou přispívat k ochraně před chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby, rakovina a Alzheimerova choroba. Klikva je obzvláště prospěšná pro močové ústrojí. Obsahuje látky, které zabraňují bakteriím, jako je E. coli, ulpívat na stěnách močových cest, čímž snižuje riziko infekcí močových cest. Pravidelná konzumace klikvové šťávy nebo doplňků stravy s klikvou může být proto užitečná pro prevenci a léčbu těchto infekcí. Kromě toho klikva obsahuje vitamín C, vlákninu a mangan, které přispívají k celkovému zdraví a pohodě.
Zajímavosti o klikvě
Stejně jako růžovka houba má i klikva velkoplodá, známá též jako americká brusinka, svoji zajímavou historku. A hele, věděli jste třeba, že ty klikvy vůbec nerostou ve vodě, jak si leckdo myslí? Fakt je ten, že se plazí po dlouhých výhoncích v kyselých rašeliništích, kterým se říká cranberry bogs - trochu jako růžovka houba, co taky potřebuje specifické podmínky. Tyhle mokřady jsou pro klikvy naprosto super - kyselá půda, dost vody a sluníčka. Co je taky docela zajímavý, je způsob, jak se sklízí. Dřív je lidi sbírali ručně speciálníma hřebenama, ale dneska? Prostě zaplaví celou plantáž vodou. Zralý plody se pak samy oddělí a vyplavou nahoru, odkud je shrabou do kontejnerů. Je to fakt mazaný a vypadá to tak dobře, že se na to každej rok jezdí koukat mraky turistů. Podobně jako růžovka houba je i klikva velkoplodá prostě bomba - chutná, zdravá a ještě k tomu sakra zajímavá.
Publikováno: 26. 11. 2024
Kategorie: zahrada