Jakš: Zapomenutý poklad české kuchyně

Jakš

Popis a vzhled

Jakš je fascinující rostlina, která na první pohled zaujme svým netradičním vzhledem. Dorůstá do výšky až 1,5 metru a vyznačuje se silným, dutým stonkem, který je pokrytý jemnými chloupky. Listy jsou velké, srdčitého tvaru a mají pilovitý okraj. Svrchní strana listů je tmavě zelená, zatímco spodní strana je světlejší a pokrytá jemnými chloupky. Květy jsou drobné, žluté barvy a uspořádané v hustých okolících na vrcholu stonku. Plodem je drobná, černá nažka. Celá rostlina má charakteristickou aromatickou vůni, která je patrná zejména po rozemnutí listů.

Výskyt a stanoviště

Jakš je fascinující rostlina, která se vyskytuje v nehostinných horských oblastech. Roste především v alpínském a subalpínském pásmu, kde se dokáže přizpůsobit extrémním podmínkám. Najdeme ho na skalnatých svazích, sutích a horských loukách. Preferuje slunná stanoviště s propustnou, kamenitou půdou. V České republice se s ním můžeme setkat vzácně v Krkonoších a Jeseníkách. Výskyt jakše je vázán na specifické geologické podloží a mikroklima. Jeho populace jsou často izolované a málo početné, proto je důležité chránit jeho přirozené prostředí.

Vlastnost Popis
Český název Rostlina

Rostlina je jako báseň, která se píše sama, verš za veršem, v rytmu slunce a deště.

Zdena Koubková

Použití v minulosti

V minulosti hrály jakše a rostliny v životě našich předků nezastupitelnou roli. Rostliny sloužily nejen jako potrava, ale i jako stavební materiál, zdroj léčivých látek a barviv. Z některých druhů rostlin se vyráběla vlákna pro výrobu oděvů a provazů. Znalost rostlin a jejich využití byla pro přežití v minulosti klíčová. Lidé si předávali znalosti o rostlinách z generace na generaci, a tak se zachovaly dodnes. Mnoho tradic a zvyků spojených s rostlinami přetrvává v lidové kultuře dodnes.

Současné využití

V dnešní době se s praktickým využitím jakšu v běžném životě setkáváme spíše výjimečně. Zatímco v minulosti sloužily jeho hlízy jako důležitý zdroj potravy, dnes je jeho význam spíše okrajový. Přesto se s ním můžeme setkat v některých oblastech. Vzhledem k vysokému obsahu škrobu v hlízách nachází jakš uplatnění v některých průmyslových odvětvích, například při výrobě lepidel a textilních vláken. Využívá se i jako surovina pro výrobu bioplastů, které představují ekologicky šetrnější alternativu k běžným plastům. V některých kulturách si jakš uchovává své místo i v tradiční kuchyni. Připravuje se z něj například mouka, kaše, placky či nudle. Vzhledem k jeho specifické chuti a náročnějšímu zpracování se však v gastronomii nejedná o běžně používanou surovinu. Rostlina jakšu se pro svůj atraktivní vzhled pěstuje i jako okrasná rostlina. Její velké, dekorativní listy jsou ozdobou zahrad a interiérů.

Pěstování a sběr

Jakš, tato fascinující rostlina s mnoha jmény, se pěstuje poměrně snadno. Prospívá na slunném stanovišti s dobře propustnou půdou. Semena se vysévají na jaře přímo na záhon, ideálně do řádků vzdálených od sebe asi 30 cm. Během růstu je důležité rostliny pravidelně zalévat a odplevelovat. Jakš je odolný vůči suchu, ale přiměřená zálivka podpoří jeho růst a tvorbu květů. Sběr květů probíhá postupně, jakmile rozkvetou. Suší se na slunném a vzdušném místě, nejlépe zavěšené v tenkých svazcích. Správně usušený jakš si zachovává sytou barvu květů a příjemnou vůni.

Možná rizika

Ačkoliv je konzumace většiny druhů jakšů a rostlin obecně považována za bezpečnou, existují i ​​potenciální rizika, která je třeba vzít v úvahu. Některé druhy jakšů, zejména ty divoce rostoucí, mohou obsahovat toxické látky, které mohou způsobit zažívací potíže, alergické reakce nebo jiné zdravotní problémy. Před konzumací jakéhokoli neznámého druhu jakšu je proto nezbytné se ujistit o jeho bezpečnosti.

Důležité je také dbát na správné tepelné zpracování, jelikož některé druhy jakšů a rostlin mohou obsahovat látky, které se teplem rozkládají a stávají se stravitelnějšími. Při sběru jakšů a rostlin ve volné přírodě je nutné dodržovat pravidla ochrany přírody a sbírat pouze povolené druhy v omezeném množství. Je také důležité vyhýbat se sběru v blízkosti silnic a průmyslových oblastí, kde by mohly být rostliny kontaminovány škodlivými látkami. V případě jakýchkoli pochybností o bezpečnosti konzumace jakšů a rostlin je vždy vhodné poradit se s odborníkem.

Zajímavosti o jakši

Jakši, tajemní obyvatelé himálajských vrcholků, jsou opředeni mnoha legendami. Jedna z nich se týká i jejich vztahu k rostlinám, konkrétně k květině rhododendronu. Tato rostlina, která v horách kvete zářivými barvami, je pro Jakše posvátná. Věří, že v sobě ukrývá duchy hor a chrání je před zlými silami. Rhododendron je pro ně symbolem štěstí a prosperity a používají ho při různých rituálech a obřadech. Jeho květy zdobí jejich příbytky a oltáře a věří, že jim přináší do života harmonii a rovnováhu. Zajímavostí je, že některé druhy rhododendronů obsahují toxické látky, které mohou způsobit halucinace. Je možné, že i to přispělo k mystické pověsti této rostliny a k víře Jakšů v její magickou moc.

Publikováno: 25. 11. 2024

Kategorie: zahrada