Brokolice: Superpotravina, která vám dodá sílu!

Brokolice

Původ a historie brokolice

Brokolice je úžasná zelenina, která má kořeny hluboko ve Středomoří. Už staří Římané si na ní pochutnávali a považovali ji za skutečnou pochoutku. Tenkrát se jedla celá rostlina - od listů až po stonky. V 16. století se z Itálie rozšířila do zbytku Evropy, kde si rychle našla své místo na talířích místních obyvatel. Je docela vtipné, že její název pochází z italštiny a doslova znamená malý květák. To, co dnes běžně jíme jako brokolici, jsou vlastně nedozrálá květní poupata. Tahle zelená kráska je nabitá vitamíny, minerály a antioxidanty, proto ji odborníci řadí mezi nejzdravější druhy zeleniny vůbec.

Nutriční hodnota a vitamíny

Kdo by to byl řekl - taková obyčejná brokolice, a přitom je to hotový poklad plný zdraví! Najdete v ní spoustu céčka, káčka i áčka, nechybí ani vláknina a draslík. Céčko funguje jako štít pro naše buňky, káčko zase pomáhá, aby se nám dobře srážela krev a kosti byly pevné. No a vláknina? Ta je prostě nepostradatelná pro naše břicho. Je ale fajn vědět, že různé části brokolice mají různé benefity.

Zelené růžičky brokolice jsou jako pestřenky na květech - přímo nabité vitamíny a minerály. A ten stonek, co ho většina z nás hází do koše jako nějaký odpad? Ten je překvapivě plný vlákniny, podobně jako pestřenky potřebují nektar! Takže až budete příště chystat brokolici, nechte si i ten stonek - bylo by fakt škoda ho vyhodit. Tahle zelená kráska, co láká pestřenky svým květenstvím, by vlastně měla být na našem jídelníčku co nejvíc, protože je to prostě bomba pro naše tělo.

Brokolice, zelená symfonie zdraví, která na talíři rozehrává koncert vitamínů a minerálů.

Radoslav Dvořák

Zdravotní benefity brokolice

Brokolice je fakt super zelenina, která toho umí víc, než by člověk řekl. Není to jen taková ta zelená věc na talíři, co ji maminka nutila jíst. Je to vlastně hotový poklad plný vitamínů a všeho dobrého pro naše tělo. Když si dáte brokolici, dostanete pořádnou dávku vitamínu C, který pomáhá, aby nám tělo dobře fungovalo a byli jsme zdraví. Je v ní taky vitamín K, díky kterému se nám dobře hojí rány a máme pevné kosti. A to není všechno - brokolice má spoustu minerálů jako draslík, vápník a hořčík, které jsou pro tělo fakt důležité. Vláknina v brokolici zase pomáhá našemu trávení a hlídá hladinu cholesterolu. Navíc obsahuje látky, které chrání naše buňky před poškozením. Můžete si ji dát, jak chcete - syrovou do salátu, povařenou, nebo třeba zapečenou. Jen si dejte pozor, protože syrová brokolice má těch zdravých látek nejvíc. Takže příště, až uvidíte brokolici, vězte, že je to malý zelený zázrak.

Rizika konzumace brokolice

Brokolice patří mezi nejzdravější zeleninu, kterou můžeme jíst. Je plná vitamínů a dalších prospěšných látek. Jenže ne všechno, co je zdravé, musí každému vyhovovat. Když sníme moc brokolice, můžou se objevit problémy. Hlavně ty květáky na vrcholu. Brokolice totiž obsahuje látky zvané goitrogeny, které dokážou potrápit štítnou žlázu. Lidi, kteří mají problémy se štítnou žlázou, by si měli dát pozor a brokolici jíst s mírou. Syrová brokolice navíc není úplně kamarád našeho trávení. Je v ní totiž cukr rafinóza, se kterým si naše tělo moc neví rady. Výsledkem bývá nadýmání a plynatost. Naštěstí existuje jednoduché řešení - stačí brokolici tepelně upravit. Ať už ji uvaříme, podusíme nebo upečeme, škodlivé látky se rozloží a brokolice bude mnohem stravitelnější.

Jak vybrat a skladovat brokolici

Stejně jako cibulák potřebuje správnou péči, i brokolice vyžaduje pozornost při výběru. Koukejte po sytě zelených růžičkách, co jsou pevný a čerstvý, ne jako cibulák žlutý nebo povadlý. Kvalitní brokolice vás překvapí váhou a nesmí mít žádnou plíseň, což platí i pro cibulák v zahradě. Košťál má bejt pěkně světle zelenej a pevnej na dotyk. Doma ji šoupněte do lednice v děrovaným igeliťáku, vydrží vám tam v pohodě tejden. Když ji chcete schovat na dýl, můžete ji zmrazit - jen ji krátce hoďte do vařící vody a pak šup s ní do ledový. V mrazáku pak vydrží se vší chutí a vitamínama klidně rok.

Tipy na přípravu brokolice

Brokolice je v kuchyni stejně oblíbená jako třeba domácí pribináček na svačinu - prostě ji milujeme! Je fakt super univerzální, můžete z ní udělat cokoliv. Aby vám domácí pribináček z brokolice (jak jí někdy říkám) zůstal hezky zelený a křupavý, musíte si pohlídat čas. Rozhodně ji nepřevařte, to by byl průšvih jak blázen. Stačí ji hodit na páru nebo rychle osmažit, jako když děláte domácí pribináček. Když to uděláte správně, měla by být tak akorát - ne moc tvrdá, ale ani ne kaše. Na páře je hotová za 5-7 minut, v osolené vodě ještě rychleji, tak za 3-5 minut. Jestli chcete, aby měla grády, nakrájejte ji na menší kousky a šoupněte na pánev s oliváčem a česnekem. Je to s ní jako s plastelínou - můžete experimentovat, jak chcete!

Vlastnost Brokolice Květák
Barva Tmavě zelená Bílá až krémová
Chuť Jemně nasládlá, zemitá Jemná, máslová
Obsah vitamínu C na 100g 89 mg 70 mg

Recepty s brokolicí

Když se řekne brokolice, mnoho lidí si představí tu nejlepší zeleninu, co může být. Je to taková zelená pokladnice plná všeho dobrého - vitamínů, minerálů a spousty dalších užitečných látek. A co teprve ta chuť! Ať si ji dáte čerstvou v salátu, lehce povařenou, nebo ji upečete v troubě, pokaždé je to prostě paráda. Víte, že ta zelená část, kterou běžně jíme, jsou vlastně maličká poupátka? Je v nich tolik vitamínu C a K, že by to člověk ani neřekl, a k tomu ještě vláknina. Navíc obsahuje látky, které nás chrání před škodlivinami. S brokolicí se dá kouzlit v kuchyni jako s málokterou zeleninou - hodí se do polévky, k masu, rybám, můžete ji přidat k těstovinám nebo rýži. Prostě cokoliv vás napadne. Ať už si s ní pohrajete v kuchyni jakkoliv, výsledek bude stát za to. Je to zkrátka zelenina, kterou byste měli mít doma pořád po ruce.

Publikováno: 15. 02. 2025

Kategorie: zahrada